ACF

Τι κάνουμε, ποιοι είμαστε

Το Aristotelis Climate Forum είναι ένας οργανισμός συνυφασμένος με το Περιβάλλον, την Κλιματική Κρίση και την Κυκλική Οικονομία. Είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής, προσωπικοτήτων της επιστήμης και πρωτοπόρων της επιχειρηματικής κοινότητας για την περιβαλλοντική πρόκληση και την εξέλιξη της κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας. Για το σκοπό αυτό οργανώνει συνέδρια και ημερίδες και, με τους επιστημονικούς συνεργάτες του, συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο, εστιάζοντας στα ακόλουθα ζητήματα:

Πολιτικές Δράσεις και Διεθνής Συνεργασία

Πολιτικές Δράσεις και Διεθνής Συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και για κοινές πολιτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Παρουσιάσεις

Επιστημονικές και Ερευνητικές παρουσιάσεις σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, τις επιπτώσεις της και τις προοπτικές για το μέλλον, την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση υλικών, τις αειφόρες πόλεις και την περιβαλλοντική πολιτική στις αστικές περιοχές.

Πράσινη Τεχνολογία και Καινοτομία

Προώθηση της Πράσινης Τεχνολογίας και Καινοτομίας μέσα από ημερίδες, παρουσιάσεις και συζητήσεις για τις καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  

Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Ισότητα

Ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, με την ανάδειξη της ανάγκης να ενσωματωθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι στο σχεδιασμό όλων των επιμέρους πολιτικών, ώστε να επιτευχθεί ένα πραγματικά ισόρροπο και πολυδιάστατο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Γιατί ο Αριστοτέλης εμπνέει και σηματοδοτεί το Forum

Ο Αριστοτέλης ήταν ο φιλόσοφος που προσδιόρισε ότι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής είναι βασικοί παράγοντες για τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη μιας πόλης. Η «ενότητα» της φύσης, η επίδρασή της στην ανθρώπινη συμπεριφορά και η ανάδειξή της σε υπόδειγμα μέτρου για την ανθρώπινη κοινωνία, χαρακτηρίζει τη σκέψη του. 

Στα έργα του ανιχνεύονται οι έννοιες της εντροπίας και της ανακύκλησης. Υποστήριξε ότι η φυσική τάξη πρέπει να μένει απαραβίαστη, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων να είναι έλλογη και να μην ξεπερνά το επίπεδο της αυτάρκειας. Προειδοποίησε πως όταν οι άνθρωποι διαταράσσουν αυτή την αρμονία είναι αναγκασμένοι να υποστούν τις συνέπειες 

Στα «Πολιτικά» του συνδέει την κατανομή των δραστηριοτήτων σε μια πόλη όχι μόνο με οικονομικούς παράγοντες, αλλά και με αισθητικούς και περιβαλλοντικούς. Ρυθμίζει τις βασικούς παραμέτρους οργάνωσης μιας πόλης προτείνοντας αρχές για τις μεταφορές, τις χρήσεις γης, τις ανάγκες για ποιότητα ζωής και τη «φειδώ» του περιβάλλοντος. Προβλέπει μέριμνα για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων της αποχέτευσης και των βιοτεχνικών εγκαταστάσεων  και διακηρύσσει ότι  το «ευ ζην» των πολιτών δεν πρέπει να απειλείται και να υποβαθμίζεται από την οικονομική δραστηριότητα στην πόλη. 

Ο Αριστοτέλης όρισε τη σωστή σχέση του ανθρώπου στο οικοσύστημα. Και είναι ένας ακόμη λόγος να τιμούμε τον μεγάλο φιλόσοφο.